Alle Ganzendonckers mogen meedenken over carnaval nieuwe stijl

Quote: “In iedere Ganzendoncker klopt een Teugeldershart”

Ganzendonck – Op dinsdag 9 oktober is het zover. Dan zijn alle inwoners van Beek en Donk in tennishal ‘D’n Ouwe Toren’ welkom om mee te denken over carnaval in hun dorp. Vanaf 20.30 uur zal het vernieuwde bestuur van De Teugelders van Ganzendonck zich voorstellen en hun mededorpsbewoners om raad en advies vragen over hoe zij carnaval in hun dorp graag zien. Iedereen is van harte welkom op deze ludieke en gezellige avond met serieuze ondertoon. Inloop vanaf 20.00 uur.
Carnaval, een eeuwenoude traditie
Vol vuur en enthousiasme praat het nieuwe bestuur over het Beek en Donkse carnaval. “Wij Brabanders vieren al eeuwenlang carnaval”, zegt interim-voorzitter Maarten Maas. “Het hoort bij onze cultuur.” Toch merken de Teugelders dat het steeds moeilijker wordt om mensen voor het volksfeest warm te maken. Het feest van verbroedering lijkt bij jongere mensen steeds minder in trek te zijn, maar de Teugelders willen met een nieuw team, met frisse enthousiaste mensen de Ganzendonckers prikkelen. “We willen geen elitair groepje zijn, we willen er voor ons dorp zijn”, vertelt het nieuwe bestuur enthousiast. “Daarom nodigen wij iedereen uit om op een ontspannen en gezellige manier met ons mee te denken. We hopen zo dat het carnaval bij een grotere groep mensen gaat leven.”
Allerlei ideeën
Eeuwenlang was carnaval een mannenbolwerk. Een Raad van Elf die uit enkel mannelijke leden bestaat en een mannelijke prins. “We staan open voor alle ideeën van mensen”, lacht Maarten, en zegt met een knipoog. “Persoonlijk zie ik het wel zitten, een knappe prinses.” Maar of Ganzendonck daar klaar voor is? Afgelopen jaren kozen veel jonge Ganzendonckers voor ‘de lange latten’. “Maar dan vinden ze de après-ski toch het allerleukste”, merkt een aantal bestuursleden op. “Wij vragen onze dorpsgenoten op de man en vrouw af, hoe we ons Ganzendonckse carnaval aantrekkelijker kunnen maken.” Op een ludieke manier wordt op 9 oktober naar de mening van het dorp gevraagd. Het zal geen doorsnee-avond worden, maar de inbreng van iedereen die het carnaval een warm hart toedraagt wordt zeer op prijs gesteld.
Nieuwe koers met respect voor verleden
Het nieuwe bestuur is een mix van oude en nieuwe bestuursleden. Drie mannen en de rest is vrouw. Ze willen met respect voor het verleden het carnaval nog meer op de kaart zetten. Op 9 oktober zullen ze zich voorstellen en wordt ook het nieuwe motto van 2019 bekendgemaakt. Ze hebben er alle vertrouwen in, want “Elke Ganzendoncker wil diep in zijn hart toch een Teugelder zijn.”

Bron: komt uit de Mooilaarbeekkrant.

Deel dit: